Informatie
Een vlotte start
Dit jaar zijn we gestart met de revisie van ISO 31000. ISO zorgt er namelijk voor dat hun documenten up-to-date en relevant blijven. Voor mij is het de eerste keer dat ik zo nauw betrokken ben bij zo’n herzieningsproces, en ik moet zeggen: het is indrukwekkend om met specialisten van over de hele wereld online samen te zitten om woord voor woord de inhoud van dit document te bespreken en aan te passen waar nodig.
Gisteren hadden we al de zevende (online) meeting sinds de officiële start van het proces in oktober vorig jaar – toen vond er een hybride week plaats waarin het proces werd opgestart en de eerste kladversie van de nieuwe standaard werd opgesteld.
Na die intensieve startweek volgden nog eens zes sessies van telkens twee uur. Tijdens die meetings nemen gemiddeld dertig tot veertig experten uit alle hoeken van de wereld de kladversie onder de loep. Wat me vooral opvalt, is de serene, positieve sfeer en de collegialiteit in de discussies. Het is een sterk voorbeeld van hoe een goed begeleid democratisch proces tot gedragen resultaten kan leiden.
Consensus
Consensus betekent hier dat niemand zich écht tegen een beslissing verzet. En zelfs dan is niets nog definitief: het blijft een iteratief proces waarbij we elke zin bijschaven tot de boodschap voor iedereen duidelijk is – ongeacht waar je woont of werkt. Na zeven sessies (waaronder die van oktober) hebben we nu een eerste volledige ronde achter de rug, en kunnen we aan een tweede kladversie beginnen.
Het proces voelt soms wat aan als de processie van Echternach, maar het doel is duidelijk: een document afleveren waarin zoveel mogelijk mensen zich kunnen vinden. Voor mij is het alleszins een bijzonder leerrijke ervaring. Je leert niet alleen de inzichten van anderen waarderen, maar beseft ook hoe belangrijk het is je eigen inbreng goed voor te bereiden als je écht iets wil bijdragen. Elk woord telt. Elke definitie moet kloppen.
Parels voor de zwijnen?
Daarom is het zo jammer dat de rijkdom aan kennis en ervaring in zulke documenten zo weinig benut wordt. Veel mensen zien ISO-normen vooral als een verplicht nummer in een contract of aanbesteding. Of als een ‘moetje’ om iets gedaan te krijgen. Zelden worden ze gezien als een hulpmiddel om beter te worden. En dat is zonde, want de inspanning die je erin steekt, levert vaak meer op dan je denkt.
Dat geldt zeker voor richtlijnen zoals ISO 31000. Het is geen norm waaraan je moet voldoen, maar een reeks aanbevelingen die je moet vertalen naar je eigen situatie. Net daar loopt het vaak mis: de vertaling blijft uit, en dus ook het resultaat. De kennis om die vertaalslag te maken ontbreekt nog te vaak.
Kennis voor elke manager!
ISO 31000 is nochtans een richtlijn die elke manager zou moeten kennen. Het is een helder en toepasbaar kader om betere beslissingen te nemen. Geen rocket science, maar gezond verstand – samengebracht door experten wereldwijd die samenwerken aan de best practices voor risicomanagement in organisaties. En ja: ook een individu geldt in deze context als een organisatie.
Wil je hier meer over weten? Je bent altijd welkom op de cursus die ik geef voor ie-net: 👉 Klik hier voor meer info Daar leg ik je graag uit waarom deze ISO-standaard jou echt kan helpen.
Peter Blokland

Reactie plaatsen
Reacties